Filozofia Macrobiotică
Viaţa înseamnă
transformare
Totul în univers se
află într-o transformare continuă. Activitatea se transformă în
odihnă, ziua se transformă în noapte, căldura se transformă
în frig, vara se transformă în iarnă, tinereţea în bătrâneţe,
viaţa în moarte, moartea în renaştere. Recunoaşterea şi
înţelegerea forţelor constante de transformare a celor două
stări opuse şi totuşi complementare ne ajută să
obţinem armonie în corp şi minte. Principiul yin-yang stă la
baza macrobioticii. Învăţăturile despre viaţă ale lui
Lao Tze, Confucius, Buddha, Moise, Isus, Mohammed şi a altor mari
învăţători şi filozofi de-a lungul istoriei au la bază
principiul universal al celor două forţe opuse, dar complementare.
Înţelegerea acestui principiu simplu şi aplicarea lui în
viaţă este cea mai bună cale pentru o sănătate
perfectă şi o viaţă lungă.
Yin şi yang în
macrobiotică
Macrobiotica se
concentrează pe dinamica dintre yin şi yang în viaţa de zi cu
zi. Energia centrifugală, spre exterior, care are ca efect expansiunea se
numeşte yin. Difuzia, dispersia, expansiunea şi separarea sunt
tendinţe yin. Forţa centripetă, spre interior, care are ca efect
contracţia se numeşte yang. Fuziunea, organizarea, adunarea,
contracţia sunt tendinţe yang. Yin şi yang sunt forţele
primare, de bază. Orice schimbare, mişcare, formare,
interacţiune, fenomen pot fi descrise în termeni de yin şi yang. Cum
toate lucrurile sunt relative, nimic nu este absolut yin sau yang, dar
întotdeauna una din forţe este predominantă, astfel încât putem
clasifica plantele, persoanele, alimentele funcţie de tendinţa lor
relativă yin sau yang.
Soarele, ziua, căldura,
vara au tendinţe yang, în timp ce luna, noaptea, frigul şi iarna
reflectă calităţi yin. În corpul uman, putem vedea în mod
constant acţiunea atât yin cât şi yang in expansiunea şi
contracţia inimii, a plămânilor, a stomacului şi a intestinelor.
Fiind active (yang), fiinţele umane şi animalele sunt în general mai
mult yang decât plantele, care sunt staţionare (yin).
Prin hrana zilnică noi
ne creăm capacitatea de a ne adapta la clima şi condiţiile
locale. De aceea echilibrul în alimentaţie este important. Toţi ne
urmăm instinctul natural, încercând să menţinem echilibrul. Când
este frig, noi dăm drumul la încâlzire; când este cald, noi căutăm
un mijloc de a ne răcori. Vara mâncăm mai uşor, hrană
gătită mai puţin, iar iarna mâncăm hrană
gătită complex. Macrobiotica ne ajută să devenim mai
conştienţi de nevoile noastre, să găsim alimentele şi
stilurile de gătit care ne pot fi de folos astfel incât să ne
adaptăm mai uşor la mediul înconjurător.
Carnea roşie, carnea de
pasăre, brânza si ouăle sunt alimente mai yang decât plantele. Ele
sunt rezultatul concentrării plantelor cu care s-a hrănit animalul.
Observând plantele, se poate
face o clasificare a caracteristicilor yin-yang. Legumele rădăcinoase
şi seminţele sunt mai yang - cresc în sol, sunt compacte,
faţă de frunze şi tulpini. Deasupra pământului, legumele
sunt mai yang - mai dense, mai puţin apoase decât fructele. În general,
plantele care cresc mai rapid în climatul cald sau tropical şi cele care
au un conţinut mai mare de apă sunt mai yin. Plantele care cresc în
climatul temperat sunt mai tari, cresc mai lent, sunt mai mici şi au un
conţinut mai mic de lichid, deci sunt mai yang.
Dieta macrobiotică este
bazată pe alimente care sunt echilibrate (vezi Dieta Macrobiotică).
Când mâncăm alimente care nu sunt în armonie cu nevoile organismului
nostru, cum ar fi carnea, ouăle şi brânza tare, sărată, noi
creăm o nevoie egală şi de semn opus de zahăr, condimente
puternice, cafea, alcool, îngheţată şi fructe tropicale, într-o
încercare de a echilibra starea noastra fizică şi mentală. Acest
balans de la o extremă la alta poate distruge fundaţia sănătăţii
şi poate conduce la boli. Toate dezechilibrele fizice şi mentale pot
fi explicate ca fiind cauzate de un exces de yin sau un exces de yang sau o
combinaţie de extreme yin şi yang, fie că e vorba de alimente,
atitudini sau stil de viaţă.
Pentru mai multe detalii
despre macrobiotică şi despre programul de cursuri şi seminarii
oferit de Institutul European Kushi, contactaţi:
THE KUSHI INSTITUTE OF
EUROPE
Weteringschans 65, 1017 RX
Amsterdam, The Netherlands
Phone: + 31 (0) 20 6257513;
Fax: + 31 (0) 20 6227320
E-mail:kushi@macrobiotics.nl Web site:www.macrobiotics.nl
|